Brandpreventie doe je zo

Een brand breekt sneller uit dan je denkt. Een kleine onoplettendheid kan fataal zijn. Daarom geven we je graag enkele tips mee om het thuis veilig te houden. Informeer en verzeker je bij ons.

Met deze tips ben je aardig op weg om je huis brandveilig te maken

Wist je dat het sinds 1 januari 2020 verplicht is om rookmelders te plaatsen in je huis? Installeer er eentje in elke kamer, behalve in de garage, de keuken en de badkamer. De kans op een vals alarm is in deze ruimtes immers groter.

In de keuken kan je wel een blusdeken voorzien. Dat kan je bijvoorbeeld gebruiken om een brandende frietketel te doven (nooit blussen met water!).

Gebruik jij je lader ook dagelijks? Doe dit dan overdag. Bij oververhitting ruik je dit ’s nachts niet en voor je het weet staat je gsm in lichterlaaie.

Dat CO een gevaarlijk gas is, wist je waarschijnlijk al. Het kan in de lucht hangen zonder dat je het door hebt. Voel je je misselijk, vermoeid, duizelig en/of heb je hoofdpijn? Verlaat dan onmiddellijk je woning. Een CO-vergiftiging kan je vermijden door je verwarmingstoestellen regelmatig te laten onderhouden door een specialist. Heb je een schoorsteen? Laat je houtkachel minstens één keer per jaar reinigen en vraag hiervan een attest.

Bedenk een vluchtplan. Op het werk doe je wellicht jaarlijks een evacuatieoefening. Trek dit idee door naar thuis en bespreek met je huisgenoten wat te doen bij brand. Voorzie een zaklamp in elke slaapkamer en zorg dat je je huissleutels bij de hand hebt.

Ook buitenshuis kan je best voorzichtig zijn. Onkruidverbranders veroorzaken snel brand bij droog weer, composthopen kunnen vuur vatten en tijdens het barbecueën is een ongelukje is snel gebeurd. Een tuinslang of blusmiddel in de buurt is zeker geen overbodige luxe.

Is er toch brand? Zorg dat de brandweer je huis makkelijk vindt door o.a. je huisnummer op een zichtbare plaats te bevestigen.

Noodnummers

  • 112: brand, ongeval of levensbedreigende situatie      
  • 101: politie       
  • 1722: natuurrampen (wanneer er geen levens op het spel staan)         
  • 070/245.245: antigifcentrum

Brandverzekering

Loopt het toch eens fout? Dan staan wij voor je klaar!

Benieuwd naar wat jouw brandverzekering al dan niet dekt? Contacteer ons voor meer info.